Jakie fronty wybrać do kuchni?
Spis treści
Jakie fronty wybrać do kuchni?
Każdy przynajmniej raz w życiu musi stanąć przed dylematem – jak urządzić kuchnię? Pytanie jakie fronty wybrać – jest jednym z pierwszym, i odpowiedź na nie wcale nie jest taka prosta. Przekrój frontów kuchennych jest bardzo obszerny, i przeciętna osoba może poczuć się zagubiona w gąszczu możliwości.
Ważne jest z czego wykonany jest front w środku, czyli drewno, MDF lub płyta wiórowa oraz to, co jest okleiną frontu czyli fornir, lakier, laminat lub folia.
Fronty w kuchni – rodzaje frontów ze względu na materiał wewnątrz
ZOBACZ TEŻ: Wytyczne usytuowania przyłączy w kuchni.
Fronty w kuchni – rodzaje frontów ze względu na materiał z zewnątrz
Fronty fornirowane
Fronty fornirowane, czyli tzw. forniry. Wierzchnia warstwa frontu oklejona jest cienką warstwą naturalnego drewna. Można okleić zwykłą płytę meblową fornirem i będzie wyglądała na drewnianą, przy nieco niższej cenie. Można również użyć frontów z drewna sosnowego, który oklejamy fornirem dębowym, dzięki czemu możemy uzyskać bardziej szlachetny efekt dużo niższym kosztem. Przy czym fornir to najdroższa z opcji wyboru warstwy wierzchniej frontów.
Fronty lakierowane
Dosyć częsty wybór osób zamawiających kuchnie na wymiar u stolarza. Trwały materiał dający dużo możliwości aranżacyjnych. W zależności od jakości i ilości warstw lakieru, jest mniej lub bardziej trwały na zarysowania. Idealny jeśli chcemy uzyskać efekt nowoczesnej kuchni z błyszczącymi gładkimi frontami na przykład z lakierowanego MDF bez uchwytów. Najczęściej lakieruje się płyty MDF – w dowolnym kolorze z palety RAL. Fronty drewniane, aby uwypuklic ich szlachetność pokrywa się bezbarwnym lakierem w połysku bądź macie.
Fronty laminowane
Najczęstszy wybór z powodu dobrego stosunku jakości do ceny. Dosyć trwały materiał, z dużą możliwością wyboru wzorów, lepiej lub gorzej imitujących naturalne materiały, takie jak drewno czy kamień. Najczęściej laminuje się płyty wiórowe, co daje nam możliwość zaprojektowania taniej i trwałej kuchni.
Fronty z folią
Najtańsza opcja wyboru materiału wierzchniego kuchni. Mało odporna na wysoką temperaturę, lubi się wypaczać i zmieniać kolor np. w pobliżu piekarnika. Okleja się najczęściej płyty MDF, i takie właśnie fronty oferuje na przykład IKEA. Podobno fronty foliowane produkowane w wielkoprzemysłowych warunkach są lepszej jakości niż te w małych „warsztatach rzemieślniczych”. Być może dlatego też, wielu ludzi nie narzeka na kuchnie z IKEI, pomimo że są foliowane.
Jak widać, wybór jest spory i zależy od wielu czynników. Przede wszystkim od zaplanowanego budżetu oraz funkcji jakie ma spełniać nasza wymarzona kuchnia. Jeżeli chcesz dowiedzieć się więcej na temat projektowania kuchni, być może przyda Ci się kurs projektowania kuchni.